TriVlogSIM: PENGALAMAN INTERVIEW SCHOLARSHIP 2017


Thursday, 29 June 2017

PENGALAMAN INTERVIEW SCHOLARSHIP 2017



Assalamualaikum guys!!!


First try from admin Min kat sini hihi
Admin x banyak sangat benda nak kongsi dengan korang. Just nak share pengalaman persiapan interview je.
First thing before tunggu result tu memang dah set dah,,first week lepas dapat result konfem busy so memang dah letak tepi dah segala game ka smule ka(hobi walaupun suara xsedap)
Ya la,waktu tunggu result tu dah terkial2 cari scholarship dengan harapan nak guna result trial tp mana la bnyak sangat yg buka.

Dapat ja result admin dah aware dah dengan scholarship yg nak bukak tu mcm MARA,JPA dan lain2 tu.Xpayah risau sangat,kalau korang ada group skolah dalam whatsapp tu konfem akan aware jgak.Mesti ada punyalah kawan2 sekolah akan share.Sharing is caring kan.Yang mana dapat tu share2 lah sama2 kawan,xpayah kedekut sangat.Mana tau dapat belajar skali lagi ka lagi seronok
Dipendekkan cerita admin dapat la panggilan interview sikit.Excited tu xleh kira habis dah tapi nervous pon ada.Admin ni jenis yang xbanyak mulut sangat penyegan xkena tempat orang kata.Kalau ada penilaian apa2 ja mesti dub dab dub dab xberenti,termasuklah lisan BM and BI kat skolah.

Untuk pastikan xterkena nervous attack tu,admin kena la prepare lebih skit.Seminggu admin berlatih introduce diri depan cermin ngan adik bongsu admin.English la admin tekankan skit,nak merapu kot english ni susah skit dari BM.Kalau boleh korang ready la siap2 macam scan dokumen penting macam slip SPM,kokurikulum,surat berenti sekolah,IC (termasuklah parent) and slip gaji.Kalau boleh ready CTC skali.Print la dokumen tu and sahkan siap2.One more thing,gambar korang yang formal punyalah.Xperlu la rambut stylish bagai,asalkan kemas ja.

Tibala hari interview,,dokumen semua memang lengkap la,so naik la bas pergi interview.Slalunya kalau parent free tu diorang akan ikut tapi xsalah kalau nak berdikari.Jangan lupa mintak doa parent and dkat allah skali,banyakkanlah tahajud.Selalunya interview ni kebanyakannya memang dekat selangor,kalau ada saudara mara tu tumpang je la sehari dua lagi mudah.
Plan admin memang nak pergi awal tapi ada problem skit pagi tu,so lewat skit la.Sampai ja sana,serius excited sebab nampak ramai ja student lepasan SPM ni.

Tegurla orang2 kat situ,mana tahu kalau2 group sekali ka,xla awkward sangat.Semua baik2 ja.So lepas habis daftar tu tunggu la giliran korang.Waktu tunggu tu la nervous tu datang tegur kita.Nasib baik ada aircond,kalau x memamg kantoi la lencun dengan peluh.Admin sarankan waktu tu korang xpayah la cari maklumat lain ka,kalau dah prepare nak takut apa lagi,baca waktu tu memang xleh ingat la.Mesej boifren ka girlfren pon xpayah la,mengarut ja.
Admin pon kena la interview,admin skip la part ni,dia tanya macam2 sangat.Yang mana masuk nasyid ka time skolah tu ready la siap,silap2 kena nasyid depan panel tu.

Banyak la dia tanya but mostly more about yourself la,xtanya banyak pon pasal company tu.Korang mintak scholarship bkan mintak kerja.Diorang pon tahu la kalau korang jadi scholar nanti memang akan tahu jgak hal ehwal company.Tapi jangan la sampai xtahu langsung pasal company tu.
Point dia sbenarnya admin nak kata preparation memang penting and tolonglah jangan riak sangat dengan result korang tu.Dkat situ,baru admin tau tinggi rendah langit ni.Ramai lagi yg lagi pandai la dari korang and xperlu pon bandingkan result kat situ.Klau dah dapat panggilan interview tu means kita mmg dah lepas la syarat akademik tu.

Confident satu lagi ni.Tolonglah percaya dengan diri sendiri.Kalau dapat tawaran pengawas kat skolah tu ambik la walaupun segan2.Pengalaman tu nanti akan tolong balik korang lawan sifat segan tu ha.Pengawas skolah rendah xpyahlah ungkit.Skolah menengah ni hormon dia lain dah,malu tu makin berganda orang kata.
Nanti admin sambung lagi crita ni.Trima kasih sudi baca 

2 comments:

  1. Bagus untuk rujukan bebudak lepasan SPM...

    ReplyDelete
  2. I wish I had known earlier. Tapi zaman akak dulu bukan macam sekarang... everything di hujung jari. Moga entri ni bermanfaat buat semua lepasan...

    http://panphila.blogspot.my

    ReplyDelete