TriVlogSIM: NAK TINGGAL ASRAMA KENA ADA SYARAT?


Friday, 12 May 2017

NAK TINGGAL ASRAMA KENA ADA SYARAT?



Assalammualikumm warrahmatullahhiwabaratuh(sekali sekala bagi salam panjang2..haha..kalau ada silap gitau okay )...haiiii readers sekalian..haa..admin shihan kali ni nak buat entry based on pengalaman admin sendiri kat sekolah berasrama ni.Admin dah duduk asrama lebih kurang 5 tahun laa so boleh laa nak cerita serba sedikit Syarat2 untuk adik2 atau korang yang baru nak masuk asrama ka nak masuk U ka nak survive macam-mana.Semoga entry admin kali memberi manfaat..tak banyak pun takpa..sedikit pun jadi laa ..hahah
haaaa...

First point yang admin nak share ialah persediaan mental .So korang yang nak masuk asrama ka apa ni mental korang harus laa kuat..biasa laa an baru nak duduk dalam enviroment baru..kena laa kuatkan mental tu sebab korang berkemungkinan nanti akan mengalami cultural shock...kehidupan kat asrama ni memang agak lain berbanding dengan kehidupan dia rumah..kalau dia rumah..kita boleh buat apa saja yang nak..nak bangun pukul berapa,nak tidur pukul berapa..dekat asrama its totally tak sama..you guys kena ikut peraturan yang ditetapkan dia asrama kalau kena bangun pukul 6 pagi so kena bangun laa pukul 6 pagi ( kecuali korang gangster terlebih..nak bangun pukul 8 pun boleh )...hahah..cam admin dulu time form 1 nak bangun tak pergh..memang susah laa...lepastu dalam pukul 12 camtu tertidur balik laaa ...kat asrama pun everything korang kena buat sendiri basuh baju..kemas katil..semua tu sendiri laa..kecuali memasak..kalau masak maggi ja buat sendiri ...haa..ada lagi contoh2 lain yang admin nak bagi...tapi takut satgi merapu ke benda lain..main point dia korang ni haruslah mentally kuat..jangan rasa mcm tu susah ni susah..nama pon asrama..mmg kena berdikari laa..so admin harap mental korang semua kuat mcm admin ..hahaha...kita pergi ke point yang seterusnya

Point yang kedua duit..haaa..point ni sangat penting..ianya terbahagi kepada dua..penjagaan dan penggunaan...part 1 penjagaan duit..dekat asrama ni antara benda yang selalu nak kena ada dekat korang adalah duit (melainkan korang senior..loker tak berkunci takpa..mcm admin dulu )...kalau bawak duit tu seeloknya bawak laa duit tu pergi mana sahaja..lagi2 yg bawa duit banyak tu sbb based on experience admin.Duit korang tu kena jaga elok2 sebab kat asrama ni kes kehilangan duit ni benda biasa..so kunci laa loker korang elok2(sebaiknya guna mangga yang kuat atau 2/3 sekali gus..haha..)...part 2..penggunaan duit..dekat asrama ni kita perlu lah berbelanja dengan cermat..beli barang yang perlu sahaja..jangan beli barang yang korang tak perlu sangat sebab nanti korang mungkin overspent duit korang.sebaiknya kalau nak makan tu..makan laa dekat dewan makan yang telah menyediakan makanan..baru jimat sikit duit belanja tu..tapi nak makan dekat kantin sekali sekali tak menjadi masalah..kalau korang tak pergi langsung nanti rugi pulak kantin tu ..hahah..paling elok korang buat buku perbelanjaan agar korang boleh keep in track perbelanjaan korang.

Seterusnya..dekat asrama ni korang kena pandai berinterkasi dengan orang lain.Komunikasi memang sangat penting kat asrama ni..korang tak boleh macam duduk diam2 tak buat apa ka..korang kena laa berinteraksi dengan orang lain..kena cari kawan agar korang tak keseorangan nanti sebab trust me you need atleast one friend nak survive kalau dak you will die of kebosanan ...korang pun kena pandai berinteraksi ngan orang yang lebih tua dari korang contohnya cikgu2 dan senior2 dengan erti kata lain..beradab ..paham?..kalau jumpa bagi salam and sebagainyaaa..kalau diorang minta tolong tu paling afdal korang tolong laa mereka..kalau cikgu korang mesti tolong..kalau senior tu tolong laa jugak... walaupun dulu senior mintak tolong admin tak suka gak..lama biasa laa..atleast dapat pahala kan..tak rugi pon tolong...so korang kena pandai laa berinteraksi dengan orang2 dekat sekeliling 

Last point yang admin nak share ni adalah korang kena pandai agih masa and belajar bersungguh-sungguh.Antara sebab kenapa asrama diwujudkan ni adalah agar dapat melatih pelajarnya mengagih masa sebabnya kalau kat asrama ni waktunya memang padat..ni serious..bila korang masuk asrama nanti macam2 aktiviti yang korang akan join nanti so korang kena laa pandai bahagikan masa korang buat aktiviti kokurikulum and waktu belajar...waktu belajar ni korang tak boleh abaikan..akademik is always first..tak kira laa korang buat apa ka sampai peringkat kebangsaan tapi kalau result exam korang tak bagus tak guna juga sebab kokurikulum hanya cover 10 percent saja nanti..tapi apa yang admin kata ni tak semestinya korang kena abaikan kokurikulum..kokurikulum tu penting jugak tapi jangan sampai pelajaran korang terabai okay?..so korang kena pandai agihkan masa..siapkan homework lagi yang cikgu jenis nak makan orang tu..hahahahah ..

okaylah..sekian dari admin shihan..semoga korang dapat manfaat dari entry kali...admin ingin ucapkan goodluck pada reader2 yang bakal masuk asrama ataupun dah mmg ada dekat asrama tu boleh laa pratikkan apa yg admin share ni..hahaha....alrighttt..roger and out dari admin shihan ..assalammualaikum
Komen
0 Komen

No comments:

Post a Comment