TriVlogSIM: PETUA HIDUP TENANG


Thursday, 11 May 2017

PETUA HIDUP TENANG



Haii..Assalammualaikum semua reader..

okay ni first entry admin shihan ni..so harini admin nak bagi An Advice Of Life dekat korang.Nasihat ni sebenarnya kawan admin yang bagi kat admin.So admin decide nak share dekat korang semua.Semua orang pasti dah melalui saat-saat sukar dalam kehidupan right?Contohnya gagal dalam peperiksaan,pergi interview tapi tak dapat and macam-macam lagi laa..so untuk overcome masalah ni...harini admin akan kongsikan Petua Hidup Tenang.

First,petuanya ialah Jangan bandingkan hidup kita dengan hidup orang.Perkara ni memang asas kalau korang nak tenang dalam kehidupan ni..berhenti bandingkan life korang dengan orang lain sebab mungkin kita tak tahu susah senang dalam kehidupan yang mereka dah tempuhi tak mcm kita.Perjalanan hidup setiap manusia lain-lain so stop comparing with each other.Contohnya yang macam ni..kawan kita dapat tawaran itu dan ini,macam-macam tawaran sambung belajar yang dia dapat lepastu korang duk compare dengan dia..benda macam ni tak sepatutnya berlaku..korang mungkin tak tahu apa yang dia buat..apa yang dia usahakan sampai boleh dapat macam tu and maybe bukan rezeki korang lagi nak dapat camtu maybe in the future..ataupun rezeki korang datang dari cara yang lain.So jangan compare life korang dengan orang lain

Seterusnya,jangan berfikiran negatif terhadap semua benda sebalik stay positif.Ini adalah satu habit manusia zaman sekarang suka berfikiran negatif terhadap orang lain.Contohnya dia post kat instagram yang dia buat sesuatu benda ni and kita tak suka tak bermakna kita berfikiran negatif kat dia..contohnya macam sorang kawan admin ni..dia tak suka orang hisap rokok kalau dia nampak ja macam-macam dia kata.Guys sepatutnya kita tak boleh camtu..memang merokok tu tabiat yang  buruk tapi jangan berfikiran negatif sangat..maybe dia pun sebenarnya dah tak nak merokok just dia dah ketagih nak buat camna and kita sebagai kawan sepatutnya nasihatkan dia and tolong dia..satu lagi contoh macam kalau korang masuk pertandingan dan dalam pertandingan tu korang kalah..kita tak boleh berfikiran negatif kata kita ni memang patut kalah atau apa maybe team yang kita lawan tu memang layak menang dibandingkan dengan kita..so itu je laa kot nak dijadikan contoh..hahahah..kesimpulannya just stay positif okay..all of it happens for a reason and always trust god he knows the best for you..and inshaallah your life will be peaceful.

Selain itu..petuanya ialah jangan ungkit kesilapan masa lampau.Hidup kita takkan tenang jika kita seringkali mengungkit kesilapan masa lampau diri sendiri.sebaliknya ianya akan memakan kebahagiaan masa hadapan..okay admin ada contoh untuk ni..berkenaan dengan exam gak la..alang2 admin baru habis sekolah menengah..hahahaha..ada sorang kawan admin ni dapat result yang teruk untuk exam lagi2 dalam addmath....tapi dia tak mengalah sebaliknya dia lupakan result exam tu and teruskan berusaha..and alhamdullilah dia dapat perbaiki exam dia lepastu..ada pepatah mengenai tak silap admin bunyi camni "it is not a danger to get a bad grade but it is a danger to let the bad grade get to you" so berhenti mengungkit kesilapan2 lampau and teruskan move on.
Okay so setakat ni je laa entry admin setakat ni..semoga korang dapat manfaat dari sharing tak seberapa dari admin ni..haha..kalau ada salah silap tolong maafkan laa nah..first time tulis ni...hahahah..

sekian terima kasih assalammualaikum dari admin shihan
Komen
0 Komen

No comments:

Post a Comment